lördag 27 november 2010

Premiärglögg

Idag ska Blossa X smakas tillsammans med tilltugget jag nämnde i mitt tidigare blogginlägg, Salta kringlor med färskostkräm och fikonmarmelad. Det är nu adventspyntat hemma hos mig och Peter Jöback sjunger om strålande jular, vilket genererar en härlig julstämning inför glöggmyset. Om ett litet tag kommer tjejerna hit och då ska vi prova mina varianter på receptet. Jag lyckades inte få tag på salta kringlor, så jag köpta salta kex istället och jag får snart veta om detta byte blev en hit.

söndag 21 november 2010

Tjuvstart på julen

I helgen har det bakats hemma hos mamma och inte vilket bak som helst, utan lussekatter. Med en vecka kvar till advent, kändes det ok att tjuvstarta lite på julen. Lussekatter är något jag verkligen kan längta efter, kanske eftersom man bara äter dessa underbara saffransbullar under någon månad per år. Jag har ett riktigt bra recept, med mycket smör och kesella, som ger saftiga och goda bullar.


Lussekatter

5 dl mjölk
3 pkt saffran
1 pkt jäst
1/2 tsk salt
2 dl socker
250 g kesella
100g mjukt smör
16-17 dl mjöl

russin
1 ägg för pensling

Värm mjölk och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt salt, strösocker och kesella. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och gör lussekatter i önskad storlek. Lägg bullarna på en bakplåt. och jäs under bakduk i cirka 30 minuter. Tryck ner russin i bullarna. Vispa upp ägg till penslingen, pensla bullarna och grädda i 7-9 minuter. Låt bullarna svalna under bakduk på ett galler.



Jag bakar alltid med smör eftersom det ger betydligt mer smak än margarin och kan varmt rekommendera vetemjöl special för extra luftiga bullar. Ett annat tips, är att göra saffransbullar med fyllning. Min favorit är då att med samma deg som ovan, göra vanliga bullar fyllda med smör och riven vit choklad. Chokladen passar väldigt bra ihop med saffransdegen och bullarna med fyllning blir otroligt saftiga.

lördag 20 november 2010

New York sweets - Part 3

En annan favorit i New York är cupcakes från Magnolia Bakery. Carrie och Miranda gav bageriet ett uppsving och numera är det ofta kö för att ens komma in i butiken. Jag, som i största allmänhet har lite svårt att bestämma mig, ställs inför en prövning när man väl kommit fram till disken och ska välja vilka av dessa söta små bakverk som ska få följa med från butiken.


Vi provade dels en variant på klassikern Red Velvet cupcake, Rockette Red Velvet cupcake som bara fanns att köpa på Magnolia Bakery's butik vid Rockefeller Center. Dessutom köpte vi med oss Devils Food cupcake med mörk choklad och ett rejält lager glasyr med coklad och kaffesmak.


Glasyren, som är betydligt fluffigare än på cupcakes köpta i Sverige, är helt fantastisk. Cupcakes i mina receptböcker framstår som ganska tråkiga i jämförelse och nästa gång det ska bakas cupcakes i mitt kök ska de garneras rikligt med glasyr á la Magnolia Bakery. Något som dessutom ska provbakas i mitt kök är Red Velvet cupcakes. Dessa bakverk som jag redan prisat, är en variant på vaniljcupcakes med kakao och äppelcidervinäger.


Kakan med sin särpräglade färg är väl värd lite köande och besök på Magnolia Bakery är ett måste i New York.

lördag 13 november 2010

New York sweets - Part 2

Den mest fantastiska cheesecake jag någonsin ätit finns på Junior's Most fabulous cheesecake and desserts. En restaurang som serverat cheesecake sedan 1950-talet i Brooklyn och som nyligen öppnade tre till restauranger i New York. Så om du har vägarna förbi Times Square eller Grand Central Station rekommenderar jag varmt ett besök på Junior's.


Vi provade både plain cheesecake och marble brownie. Kakorna höll hög klass båda två, men som sagt det var en helt otrolig cheesecake. Så om man måste välja, skulle jag ta denna krämiga och goda cheesecake varje gång.


onsdag 10 november 2010

New York sweets - Part 1

Staden som aldrig sover erbjuder en hel uppsjö av godsaker. Den första jag vill rekommendera är en efterrätt. Närmare bestämt The Deal-closer, en skål med chokladmousse och grädde som serveras med slickepottar på The Standard Grill. Efterrätten i sig är en riktig klassiker och det är en riktigt god chokladmousse. Det är dock stämningen på denna trendiga restaurang i Meatpackning District och den originella serveringen med slickepottar som medför guldkant till upplevelsen.

måndag 1 november 2010

Semester

Starbucks, Coldstone, Nobu, Standard Grill, Pastis, Magnolia Bakery och mycket, mycket mer. Nu lämnar jag vardagen i Sverige för några dagar i underbara New York!