lördag 19 februari 2011

Fantastiska fredag!

Jag har underbara vänner och igår fick jag bjuda några dem på middag för att fira in helgen. Eftersom jag för tillfället lägenhetsvaktar mammas lägenhet, medan de är utomlands och jag renoverar badrummet, kunde vi njuta av att äta kring ett stort matbord i ett riktigt matrum. Jag bjöd det på en Italieninspirerad middag med lite tilltugg som serverades i vardagsrummet och sen en god pasta i "matsalen". Det kändes riktigt kul att äntligen få laga riktig mat.


Jag tycker det är trevligt att servera tilltugg till fördrinken istället för förrätt, kanske för att jag i allmänhet har svårt att bestämma mig och på så sätt kan få lite av varje. Parmalindad melon är en klassisk italiensk förrätt men fungerar även utmärkt som drinktilltugg om man skär melonen i lite mindre bitar. Dessutom provade jag ett nytt tilltugg, crostini med pesto och ricotta. Smakrik pesto och krämig ricotta is a match made in heaven. Jättegod kräm på crostini och med en valnötsbit på toppen blir det lite roligare. Det skulle nog passa bra en ett basilikablad också, men det fanns inte tillgängligt i köket igår. Tilltuggen serverades med den klassiska italienska drinken Bellini, en av mina personliga favoritdrinkar. Tack Danne, som köpt med Bellinimix (vit persikopure) från sin senaste Londonresa.


Varmrätten blev en riktig hit. Jag provade något jag aldrig tillagat förut, rå korv, och det kommer jag absolut göra igen. Receptet, med bara en massa godsaker, blev dessutom så gott som jag hoppats.


Linguini med salsiccia och valnötter (4 pers)

400 g linguini (min favorit är Bavette från Barilla)
50 g smör
400 g rå salsiccia
100 g valnötter
200 g kronärtskockshjärtan
bladpersilja 
1 vitlöksklyfta
8 st soltorkade tomater
3 dl matlagningsgrädde

Börja med att ta bort skinnet från korven. Jag vet inte om det behövs egentligen, men det blev bra att göra det iallafall. Skär korven i 3 cm långa bitar och stek i smöret i några minuter. Lägg i valnötterna och stek ca 5 minuter till. Halvera kronärtskockorna och stek i olja i en annan stekpanna tillsammans med persiljan. Tillsätt hackad vitlök till kronärtskockorna och stek ytterligare någon minut. Strimla tomaterna och lägg i salsicciablandningen och häll på grädden. Koka upp och låt koka ca 3 minuter. Koka pastan enligt anvisning och blanda med salsiccian och kronärtskockorna. Servera med parmesanost.


Kanske en överflödig bild, men den talar sitt tydliga språk. Maten blev väldigt lyckad och alla prisade den råa salsiccian. Varmrätten avnjöts av ett riktigt gott vin som jag varmt kan rekommendera, Masi Campofiorin. Ganska dyrt, men väl värt pengarna om man lagar god mat och vill lyxa till det lite extra. 

Så efter en trevlig kväll med god mat och dryck ser jag redan nu fram emot nästa middagsbjudning.

1 kommentar:

  1. Det var definitivt den godaste korv jag ätit någonsin ;-)

    SvaraRadera