Jag fick för övrigt återigen användning av min lilla springform som är perfekt för en halv sats sockerkaka. Formen var ett riktigt bra inköp och den har tidigare använts för att göra bland annat en liten tårta och kladdkaka.
Farmors sockerkaka med chokladtäcke (halv sats)
2 ägg
1,25 dl socker
1 tsk vaniljsocker
25 g smör
0,5 dl mjölk
1,75 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
lite rivet citronskal
80 g mjölkchoklad
0,5 dl hackad mandel
1 msk riven mörk choklad
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst. Smält smör, rör i mjölk och blanda sedan med äggsmeten. Blanda mjöl, bakpulver och salt, vänd försiktigt ner i smeten. Smaksätt med citronskalet. Smöra och bröa formen. Grädda kakan i mitten av ugnen 25-30 minuter. Prova med sticka, kakan ska inte vara kladdig. Låt kakan svalna något och stjälp upp på galler eller en tallrik. Smält mjölkchokladen och bred på kakan. Strö över mandeln och den mörka chokladen. Servera helst när kakan fortfarande är ljummen och chokladen inte stelnat.
Syltkakor (25 st)
150 g smör
1,5 dl socker
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 dl flytande margarin
1 dl hallonsylt
Sätt ugnen på 175 grader. Arbeta ihop kallt smör, socker, mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Blanda i det flytande margarinet och knåda ihop till en slät deg. Rullar bollar och lägg i formar, de jäser ganska mycket så använd formar och gör inte heller för stora kakor. Tryck en fördjupning i varje boll och fyll hålrummet med sylten. Grädda i ca 15 minuter. Låt kakorna svalna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar