onsdag 19 januari 2011

Fuskbak

Tror det eller ej, men även jag kan lida av tids-/inspirationsbrist när det gäller bakning. I det här fallet var det främst tidsbrist, men om man bokat in till en fika på jobbet är det bara att dra sitt strå till stacken även om man kommer hem efter kl. 21. Så ikväll blev det att ta hjälp av Carlshamns Muffin & kakmix. För att göra det hela lite roligare tillsatte jag riktigt smör (istället för Carlshamn flytande margarin som det stod i receptet) och hackad choklad, både mörk och vit. De nygräddade muffinsarna luktade underbart i vanlig ordning, men provsmakning blir det först på mötet imorgon.
 

söndag 16 januari 2011

Familjemiddag

Helgen har spenderats tillsammans med familjen i Linköping. IKEA, kortspel, Solsidan och god mat är helgens ledord. Den goda maten utgjordes av fylld fläskfilé med ugnsbakade rotsaker och så efterrätt, chokladmousse med hallonkompott och vispad grädde.


Fylld fläskfilé med ugnsbakade rotsaker

2 st fläskfiléer
6 skivor parmaskinka
10 soltorkade tomater
2 frp mozzarella

2 potatisar
4 morötter
1 palsternacka
400 g rotselleri
2 rödlökar
1 vitlöksklyfta
Olivolja
Rosmarin
Salt och peppar

Sätt på ugnen på 200 grader. Skär rotsakerna i bitar och lägg i långpanna (spara rödlök och paprika till senare). Ringla över olivolja, krydda med pressad vitlök, rosmarin, salt och peppar. Sätt in långpannan i ugnen. Bryn fläskfiléerna och låt svalna något. Skär ett snitt längs med filéerna och fyll med skivor av mozzarella och soltorkade tomater. Linda därefter skinkan runt filéerna och placera i en ugnsfast form. Samtidigt som fläskfilén ställs in i ugnen, lägg till rödlöksklyftorna och paprikabitarna till rotsakerna och rör om. Låt stå i ugnen i ca 30 minuter eller tills dess att kött och rotsaker är färdiglagade.


Chokladmousse med hallonkompott

1 dl vispgrädde
1 ägg
100 g mörk choklad (gärna ca 70 %)
1 dl kesella

3 dl frysta hallon
Rivet citronskal från 1/2 citron
1 msk socker

1 1/2 dl vispgrädde

Vispa grädden till chokladmoussen. Smält därefter chokladen. Vispa ägget och blanda i chokladen under kraftig omrörning. Rör ner kvargen och därefter den vispade grädden. Skeda upp i portionsformar och låt stå i kylen minst en timme. Tina hallonen och koka upp tillsammans med citronskal och socker, låt svalna. Vispa grädde till servering. Häll över hallonkompotten över chokladmoussen och klicka på vispad grädde. Pudra över kakao.

torsdag 13 januari 2011

Favorit i repris

Kanske lite tråkigt med tanke på den dåliga uppdateringen, men idag har en favorit i repris lagats i mitt kök nämligen pasta med tonfisk och röd pesto. Det är en perfekt maträtt efter en lång dag jobbet eller efter träning (eller varför inte både och) eftersom den är snabblagad, nyttig och god. Det är bara koktiden på pastan som styr tillagningstiden och som jag nämnde förra gången finns det oändliga variationer på den här rätten. Förutom basingredienserna pasta, tonfisk och röd pesto kan man välja och vraka bland tillbehör beroende på tycke, smak och vad som finns tillhanda i köket. Så det är bara att prova sig fram för att hitta just sin favoritkombination!

söndag 9 januari 2011

Helgfrukost

Jag har redan nämnt på bloggen att jag gillar frukost och på helgen kan man verkligen få njuta av dagens första mål mat. Nu såhär efter nyår med alla dess löften kan det vara trevligt att få äta en god men samtidigt nyttig helgfrukost. Det behöver inte vara pancakes, rostat bröd, smaksatt yoghurt och sötade flingor, för att det ska vara en gott. Och eftersom lunch ibland kan bli bortprioriterat på helgen tycker jag det är bra att äta mättande frukost på helgmorgnar.


En av mina favoriter är att ha keso som pålägg istället för smör, gärna med avokado eller kalkon. Dessutom är ägg, som smörgåspålägg, en klassiker som jag aldrig blir less på. Och även smoothie, gjord på osötad yoghurt, bär och frukt är en favorit på frukostbordet.

söndag 2 januari 2011

Gott nytt år!

Ett nytt år har precis börjat, men nu vill jag främst fokusera på avslutningen av 2010, en riktigt lyckad nyårsfest med god mat och underbart sällskap. Det är betydligt mycket svårare att lyckas med en måltid för 20 personer än om du lagar för fyra och nyårsafton blev verkligen ett eldprov. Det planerades med en kall förrätt som kunde förberedas innan gästerna kom och kvällens absolut bästa köksredskap var köttermometern som genererade perfekt helstekt oxfilé. En chokladtryffeltårta med hallonkompott blev pricken över i:et på nyårssupén. Tyvärr togs det alldeles för lite matbilder, ur bloggsynpunkt iallafall, men här syns lite av förrätten, parma- och fikonsallad. Enkelt att göra och resulterade i tomma fat, så när som på fikonskalen.


Parma- och fikonsallad med getostkräm

Parmaskinka
Fikon, färska
Ruccola
Pinjenötter
Getost
Turkisk youghurt

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de fått lite färg, låt svalna. Blanda getost och turkisk youghurt, efter smak, till en slät kräm. Skär varje fikonen i fyra klyftor. Lägg upp ruccola på tallrikar, med två parmaskivor och fikonklyftor av ett fikon. Ringla över getostkrämen. Avsluta med pinjenötter.