tisdag 23 augusti 2011

Brödbak

Ikväll har det bakats bullar i mitt kök. Ett riktigt mättande och gott frukostbröd, där grundreceptet bara innehåller grahamsmjöl, vetemjöl, jäst och vatten. Detta är en något uppdaterad version med olivolja, havssalt, frön, nötter och torkad frukt. Eftersom det är första gången jag provar baka de här bullarna blev det lite på känn med smaksättningen. Men det är ju roligt med lite variation så jag funderar redan på hur jag ska kunna experimentera nästa gång. Det kanske blir att tillsätta brödkryddor och ännu mer nötter.


Jannikas grahamsbullar (ca 24 bullar)

6 dl grahamsmjöl
6dl kokande vatten

1 pkt jäst
3 dl ljummet vatten
3 msk olivolja
10 dl vetemjöl
3 nypor havssalt
0,5 dl linfrö
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl hackade valnötter
10 st torkade fikon

Blanda grahamsmjöl och kokande vatten, rör ihop till en gröt och låt svalna under bakduk. Detta går bra att förbereda några timmar i förväg. Smula ner jäst i en degbunke och blanda med ljummet vatten. Rör ner olja och salt. Arbeta in lite av vetemjölet och tillsätt därefter linfrö, solrosfrön, valnötter och fikon. Tillsätt resten av mjölet och arbeta tills degen blir smidig. Låt jäsa 40 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader. Gör bullar och låt jäsa ytterligare 40 minuter på plåt under bakduk. Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter.

Tack Jannika för ett härligt recept!

måndag 15 augusti 2011

Smakfulla Spanien

Om du vill njuta av sol, bad, kultur, shopping och riktigt god mat är Barcelona resmålet för dig! Efter en weekend i en av Europas bästa städer måste jag ju så klart lägga upp lite bilder av helt fantastisk mat. 

Paella
Första kvällen åt vi en mixed paella med skaldjur och kyckling på en liten restaurang som låg längst stranden i Barcelona.

Tapas

Mer tapas
Runt om i stan fanns det små tapasrestauranger där tilltuggen serverades uppdukade på fat med tandpetare. Man fick själv ta för sig och sedan betala för de tandpetare som fanns på tallriken. Alla tapas såg så goda ut och det svåraste var att bestämma sig för vilka man skulle välja. Det kanske var anledningen till att vi åt tapas till lunch varje dag.

Calamares
I en hamnstad som Barcelona är calamares ett måste. Friterade bläckfiskringar kan vara sådär om de är sega med för mycket fritysmet men också alldeles, alldeles underbara om de tillagas som de ska. Här avnjöts de med en kall och god cava. Behöver jag säga mer? 

Ännu mer paella
Som sagt erbjuder Barcelona riktigt bra skaldjur och resan avslutades på samma sätt som den började. Skaldjurspaellan som vi åt på en fiskrestaurang i hamnen var helt utsökt. En perfekt avslutning på en kulinarisk resa. Nu väntar bara att börja laga lite spanska rätter i mitt kök. Det kanske till och med blir tapas eller paella på min nästa middagsbjudning. 

söndag 7 augusti 2011

Matminnen

För ett år sen var jag på en resa jag aldrig kommer att glömma. Två veckor i Indien med fina vänner var minst sagt oförglömliga. Sitter nu hemma och drömmer mig tillbaka, så jag passar på att dela med mig av lite matminnen. Vi var bland annat på en minst sagt pedantisk grönsaksmarknad. Inte riktigt som grönsaksavdelningarna på svenska matvaruaffärer.



Sensommarfest

Det har varit en fantastisk sommar, men idag känns det som att hösten börjar närma sig. Jag kan faktiskt inte komma ihåg sist det regnade en hel dag. Trots regn idag var det underbart väder igår kväll och min första middag på föreningens takterass blev en lyckad tillställning.


Mitt trevliga sällskap bjöds på en grekisk buffé med grekisk sallad, ugnstekta rotsaker, citronmarinerad fläskfilé, fetaostfyllda köttfärsbiffar och olika kryddstarka korvar. Dessutom fanns det nybakat lantbröd, hoummus och självklart en massa tsatsiki.


Fläskfilén var ett nytt recept, som blev väldigt gott och dessutom enkelt att göra eftersom det mesta gick förbereda redan dagen innan.

Citronmarinerad fläskfilé (till buffé) 

1,5 kg fläskfilé
2 citroner (skal från båda, saft från en)
0,5 dl hackad basilika
0,5 dl hackad persilja
1 dl olivolja
salt peppar

Bryn fläskfiléerna i stekpanna, krydda med salt och peppar. Köttet tillagas sen klart i ugn på 160 grader. Innertemperaturen på köttet ska vara 70 grader. Låt svalna och skär sedan köttet i skivor. Blanda ihop citronskal och -saft, örter, olivolja, salt och peppar till marinaden. Fläskfilén ska marineras i minst 30 minuter, men kan med fördel marineras längre. Eftersom köttet serveras kallt är det perfekt för buffébordet.