tisdag 11 september 2012

Enkel bjudmat

I lördags kväll åt vi riktigt god mat som dessutom var extremt lättlagad. Middagen bestod av rödvinskokt högrev med pasta. Receptet på det här långkoket med italienska smaker jag hittade på bloggen Le Parfait. I princip det enda som krävdes för den här goda rätten var tid eftersom köttet skulle koka i drygt 3 timmar. Så om du ska bjuda på middag och vill ha tid över till dukning och annat piffande är det här en perfekt bjudrätt. 


Rödvinskokt högrev med pasta (6-8 pers)

1 kg högrev 
5 dl rött vin
1 burk plommontomater
2 gula lökar
1 vitlök
2 morötter 
100 g rotselleri
2 lagerblad
1 msk torkad timjan
2 tsk strösocker
1 msk salt
2 tsk nymalen peppar

Till servering
400 g nykokt pasta
0,5 dl crème fraiche
2 dl riven parmesanost + ytterligare till servering
nymald svartpeppar


Lägg köttet i en gryta. Skala och klyfta löken, skala vitlöksklyftorna och dela dem en gång. Skala och skär morötterna i grova slantar och rotsellerin in centimeterstora tärningar. Lägg detta runt köttet och häll på vin och tomater. Lägg lagerblad, timjan, socker, salt och peppar i grytan. Sätt på locket och låt det koka upp. Sänk värmen till låg temperatur och låt köttet sjuda på svag värme i cirka 3 1/2 timme. Dra isär köttet med två gafflar och blanda alltsammans ordentligt i grytan. Låt sjuda ytterligare 30 minuter nu utan lock så lite av vätskan kokar bort. Rör om då och då. Koka pastan enligt paketet. Häll av vattnet och lägg tillbaka pastan i kastrullen. Blanda i crème fraiche och parmesan. Krydda med nymalen svartpeppar. Rör om och håll varmt. Servera genast med den mustiga högreven och massor med riven parmesan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar