tisdag 31 januari 2012

Supersnabb rotsakspytt

Igår blev det middag och film med en sjuk och hängig bonussyster. Lagade en supersnabb rotsakspytt med kassler som blev väldigt uppskattad och om jag får säga det själv, mycket godare än fryst färdig pyttipanna. Med frysta rotsaker gick det verkligen snabbt att sno ihop en riktigt god variant på en klassisk pyttipanna som med fördel serveras med stekt ägg och inlagda rödbetor. Jag tycker det blir väldigt gott att servera äggen "sunny side up" med lite rinnande äggula som man kan röra ihop med pytten. Om du vill lyxa till det lite extra kan du pochera äggen istället för att steka dem.


Rotsakspytt med kassler (4-5 port)

2 frp frysta rotsaker (ca 500 g/frp)
600 g kassler
4 ägg
inlagda rödbetor

Stek rotsakerna i en stekpanna, gärna lite i taget eller dela upp i två stekpannor om du har hemma. Skär samtidigt kasslern i små fyrkanter. När rotsakerna blivit varma, tillsätt kasslerbitarna och rör ihop. Krydda med salt och peppar. Hetta upp pytten. Använd den extra stekpannan för att steka äggen alternativt lägg över pytten i en servingsskål med lock och använd samma stekpanna. Servera med inlagda rödbetor.

söndag 29 januari 2012

Skidåkarpasta

I helgen har det tränats inför Tjejvasan. Vi var fyra tjejer i Dalarna som åkt en massa skidor och ätit en massa god mat. Det är så härligt att komma iväg en helg för att bara fokusera på träning. Jag lyckades få ihop 47 km i skidspåren och har dessutom fått njuta helt fantastiskt väder. Precis som sig bör laddade vi med pasta. Det är så skönt att sno ihop något som både är snabblagat, gott och mättande när man behöver energi mellan åken. Till lunch igår blev det Pasta con pollo från ett gammalt nummer av Allt om Mat. 


Efter lunchen passade vi på att njuta lite extra med tanke på all träning, så det fick bli årets första semla. Jag älskar verkligen det här fantastiska lilla bakverket. Vi hade riktigt mysigt framför den öppna spisen med ett soligt vinterlandskap utanför fönstret och Vinterstudien på i bakgrunden. Perfekt uppladdning inför gårdagens andra träningspass. 


Jag hade med mig några bullar som låg kvar i frysen från det senaste baket och de kändes till min stora glädje inte alls torra eller frostskadade. 

torsdag 26 januari 2012

Istället för ärtsoppa

Så här på torsdag kväll blev det räkor till middag istället för klassisk ärtsoppa. Nu ska det påpekas att det var det ganska länge sedan som jag åt ärtsoppa, men det var en väldigt fin tradition med tjejerna i Uppsala. Det får vi ta upp igen!

Åter till räkor då. Jag är inte så förtjust i räkor i lag, men om du lyckas få tag i såna här handskalade, färska räkor till bra pris så är det bara att slå till. Ikväll blev det en räkpasta med en, för mig, helt ny ingrediens nämligen citronpesto. Vet faktiskt inte var det finns att köpa men här kommer ytterligare ett köptips; om du hittar citronpesto så tycker jag absolut att du ska köpa med hem. Eftersom pesto är så smakrikt i sig är det enkelt att laga en god maträtt både snabbt och med ganska få ingredienser. Att jag verkligen gillar citron, gör bara saken bättre. Jag ser redan fram emot att få prova peston tillsammans med såväl lax och tonfisk, som kyckling.


Räkpasta med citronpesto (1 port)

Spagetti (önskad mängd)
1 näve räkor
2 dl frysta broccolibuketter
1 vitlöksklyfta
2 tsk citronpesto

Koka pasta enligt anvisning på paketet. Koka samtidigt broccolin i någon minut och häll därefter bort vattnet. Hetta upp lite olivolja i stekpanna och fräs snabbt vitlöken tillsammans med broccoli och räkor. Tänk på att lägga i räkorna sist, så att de inte blir sega. De ska bara värmas upp något för att inte kyla ner pastan. När pastan är färdigkokt, häll bort vattnet och blanda ihop med pesto, räkor och broccoli. Servera gärna med riven parmesanost.

måndag 23 januari 2012

Lyxigt med räkor

När man har en massa goda ingredienser i kylskåpet, så som handskalade, färska räkor och sparris får man passa på att lyxa till det lite extra även om det "bara" är måndag. Något som är väldigt gott och passar riktigt bra till räksallad är pocherat ägg. Det är lite pyssligt, men är egentligen inte svårare än att koka ett ägg med skal. 


Att pocherat ägg

2 liter vatten
1 msk ättiksprit 
1 msk salt
ägg

Koka upp vatten med ättika och salt. Dra ner värmen och låt vätskan sjuda. Knäck ett ägg i en kopp. Låt ägget sakta glida ner i vattnet och tänk på att hålla koppen så nära vattenytan som möjligt. Koka i ca 3 minuter och lyft sedan upp ägget med en hålslev. Det går bra att känna försiktigt på ägget, gulan ska vara rinnig. Om du vill pochera flera ägg går det bra att lägga det färdigpocherade ägget på ett bakplåtspapper. Det underlättar att pochera ett ägg i taget och om byt gärna vätskeblandning efter att ha pocherat 4-5 ägg.

söndag 22 januari 2012

Att laga thaimat

Nej, det här har inte blivit en asiatisk matlagningsblogg, men med veckans oplanerade tema passar jag på att skriva ett inlägg om hur man lagar en autentisk fried rice i Thailand. Det blev ingen dyr matlagningkurs på semestern, men jag lyckades få en personlig genomgång i hur den typiska rätten tillagas. I en liten kiosk vid färjelägret på Koh Chang fick jag en alldeles egen matlagningskurs helt gratis. Dessvärre har jag hunnit glömma en del så jag har höftat litet i förklaringen baserat på bilderna. Vi hade också lite kommunikationsproblem på grund av min bristande thaikunskap i kombination med kockens bristande engelskkunskap, så rätten inkluderade någon typ av sallad som jag aldrig riktigt förstod vad det var. Känner ni igen salladen på en av bilderna nedan får ni gärna komma med tips!


Koka ris eller använd färdigkokt från dagen innan. Strimla kycklingfilé ganska tunt. Skär en halv gul lök och en morot i bitar. Fräs tillsammans i en blandning av olja och hackad vitlök i en wokpanna eller stekpanna.


Knäck i ett ägg.


Låt steka någon minut och rör sedan runt i pannan. Smaksätt med 1 tsk fisksås och 2 tsk thai chili sås. Mängden av såserna får anpassas efter vald mängd ris.


Skär salladslök och röd paprika (och salladen) i bitar samtidigt som du steker kycklingen. Mät även upp önskad mängd ris.


Rör ner ris och grönsaker i pannan.


Rör runt så att allt innehåll smaksätts.


När allt innehållet blandats och hettats upp, servera.


Vi tog med oss maten på för att äta på vägen till Bangkok. Riktigt god färdkost för ungefär 20 kr per person om jag inte minns helt fel. Helt galet billigt och otroligt gott!

fredag 20 januari 2012

Fredagsmys

Återigen en asiatisk touch på middagen hemma hos mig. Ikväll blev det en favorit från ett gammalt nummer av Elle Mat & Vin. På väg hem inhandlades tulpaner och nu börjar På Spåret, så efter en riktigt god middag välkomnas helgen med lite härligt fredagsmys.


Risnudlar med räkar, edamamebönor och grapefrukt (2 port)

100 g risnudlar
150 g edamamebönor
2 grapefrukter (saften från en och fileade klyftor från en)
200 g räkor
1/2 rödlök
1 msk chilisås
2 cm ingefära
1 msk fisksås
1 tsk farinsocker

Tillaga nudlarna enligt anvisning på paketet. Lägg i en skål. Tillsätt edamamebönor, grapefruktfiléer, räkor och rödlök. Blanda grapefruktsjuice, chilisås, ingefära, fisksås och socker till en dressing och häll över salladen.


Jag kan varmt rekommendera att tillaga lite extra edamamebönor och servera med havssalt som tilltugg till matlagningen.

onsdag 18 januari 2012

Thai-inspirerad kassler

Det har varit tyst på bloggfronten på sistone, men jag ska försöka bli bättre. Jag fick hem senaste numret av Elle Mat & Vin igår och nu hoppas jag på lite ny inspiration. Ikväll provade jag ett nytt recept med kassler och röd currypasta. Med äpplen i grytan blir det är härlig kombination av fruktens sötma och chilins hetta.


Thaikassler (4 port)

500 g kassler
2 äpplen
2 paprikor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
1,5 msk röd currypasta
3 dl turkisk yoghurt

Skär kassler, äpple, paprika och lök i små bitar. Fräs löken och lägg sedan i bitarna av kassler, äpple och paprika. Låt steka några minuter och pressa sedan i vitlöken. Tillsätt tomatpuré, röd currypasta och yoghurt. Koka ihop några minuter. Servera med ris eller bulgur.

söndag 8 januari 2012

Nystart!

Nytt år och nya möjligheter! Precis som många andra känner jag, efter ett ordentligt jul- och nyårsfirande, motivation till att äta lite mer hälsosamt så här i början av det nya året. En nyfunnen favorit som går snabbt och lätt att göra är omelett med lök och spenat. Omeletten fylls dessutom med lite smakrik ost som ger extra krydda och krämighet. Riktigt god och nyttig snabbmat!


Lök- och spenatomelett (1 port)

2 ägg
1 msk mjölk
1 näve färsk spenat (30-40 g)
1/2 gul lök
1/2 dl riven ost (gärna gruyère eller västerbotten)

Skiva löken och fräs i stekpanna i några minuter. När den blivit mjuk, tillsätt spenat och fräs ytterligare någon minut. Lägg över lök- och spenatblandningen på en tallrik. Knäck äggen i en skål och tillsätt mjölk, vispa lätt till en jämn smet. Salta och peppra äggsmeten. Hetta upp stekpannan på nytt med lite smör och sänk värmen till medeltemperatur. Häll i äggsmeten i pannan och låt stelna. När omeletten nästan stelnat helt, strö över riven ost och toppa med spenatblandningen på ena halvan. Vik över den andra halvan och sen är det bara att servera.