tisdag 28 februari 2012

Fräsch efterrätt

Förra helgen provade jag att göra en efterrätt jag hittat på en av mina favoritbloggar, The Lovely Cupboard.  En riktigt fräsch variant på tiramisu med apelsin och granatäpple. Mascarpone blandat med grädde utgör en krämig kontrast till de friska apelsinerna och alla skålar tömdes med glädje. Förutom att det var en väldigt god efterrätt är den perfekt att förbereda innan middagen ska tillagas. Detta eftersom den med fördel ska stå och gotta ihop sig ett par timmar före servering.


Receptet på Pom Citrus Trifle hittar du här.

tisdag 21 februari 2012

Jag hjärta semlor

Fettisdag är nog den temadag jag tycker allra bäst om, tätt följt av kanelbullens dag och våffeldagen. Jag älskar verkligen semlor och på fettisdagen är det ju bara att passa på! Eftersom jag bakade i helgen har jag precis fått avnjuta dagens andra semla hemma i soffan.


När jag gör semlor själv passar jag på att pudra över ordentligt med florsocker. Jag har hellre mycket florsocker och undviker att söta grädden med strösocker. Det är ju en av fördelarna med att göra semlorna själv, man får ha exakt hur mycket mandelmassa, grädde och florsocker man vill.

söndag 19 februari 2012

Brunch med vänner

Jag som älskar frukost njuter verkligen av att få dela dagens första mål mat med vänner. Under vardagar hinns detta med alldeles för sällan, men på helgförmiddagar går det ibland få ihop så att vi kan äta frukost eller brunch ihop. Idag blev det brunch hos mig bestående av äggröra, bacon, våfflor, levainbröd med en lite olika pålägg, smoothie, juice och en massa kaffe.


Jag har, som så många andra, fallit för trenden och njuter mer än gärna av franskt surdegsbröd. Eftersom jag dessutom har fördelen att bo nära Fabrique får man passa på att köpa hem stenugnsbakat levain när man vill lyxa till det lite extra.

lördag 18 februari 2012

Bästa semlorna

Nu är det bara ett par dagar kvar till fettisdagen, så jag kände att det var hög tid att baka semlor. Precis som förra året utgick jag från Leilas recept med mycket smör som blandas i degen rumstempererat istället för smält tillsammans med degvätskan. I år provade jag dessutom att tillsätta bikarbonat och semlorna blev helt fantastiska.


Semlor (10 normala och 15 små)

1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
1/2 tsk bikarbonat
11-12 dl vetemjöl special

Stöt kardemumma fint i en mortel och värm med mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll i degvätskan. Lös jästen och tillsätt socker, salt, smör och ägg. Blanda bikarbonat med mjölet, rör ner lite i taget och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa i bunken 45-60 minuter till dubbel storlek. Sätt ugnen på 200 grader. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och forma till runda bullar i önskad storlek. Tänk på att bullarna jäser ytterligare både på plåten och senare i ugnen, så gör dem inte för stora. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa 45-60 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.


Skär av toppen på bullarna, ta ut lite av innanmätet, blanda med mandelmassa och lite grädde till en krämig röra.


Fyll semlorna med röran, klicka på grädde och lägg på locket. Pudra över florsocker. Jag brukar använda en teboll när jag pudrar florsocker eftersom jag inte har någon liten finmaskig sil.


tisdag 14 februari 2012

Soothing chicken soup

Efter att ha legat nerbäddad hela dagen fick jag en trevlig överraskning när min kära kusin kom förbi med en burk fantastiskt god kycklingsoppa, fortfarande varm från tillagning. Soppan innehöll förutom kyckling bl.a. ris, selleri, morot och vitlök och den smakade som sagt helt underbart. Jag ska försöka få tag i receptet så jag kan dela det mer er!


Kycklingsoppa som i många länder anses vara riktig "comfort food" sägs vara en bra huskur mot just förkylning. Vad skulle kunna passa bättre till middag en dag som denna?

Värmande te


Hoppas ni alla har en härlig alla hjärtans dag! Själv ligger jag nerbäddad i min säng med en riktigt dunderförkylning. Tänkte dock att jag skulle passa på att dela med mig av en te-favorit så här i förkylningstider, nämligen Chocolat-Menthe från Kusmi Tea. Ett svart te med söt smak av choklad, men inte alls sliskigt som söta teer ibland kan vara.

söndag 12 februari 2012

Frukost med extra allt

Ni som har följt den här bloggen ett tag vet sedan tidigare att jag älskar frukost och att scones är en favoritstart på dagen. I helgen fick det därför bli en frukost med "extra allt". Med andra ord serverades naturell yoghurt med äpple, kanel och nötter, det bakades scones och alla pålägg som fanns i kylen dukades fram för en riktigt ordentlig helgfrukost.


Det blev en snabblagad variant på scones med fullkorn. När man bakar scones med flytande margarin är det snabbt och enkelt att blanda fettet med övrig degvätska och det går på så sätt ännu lättare att blanda ihop degen än om du använder vanligt smör eller margarin. Även om smör i degen blir godast, tycker jag att den här snabbare versionen också smakar väldigt bra. 


Fullkornsscones (1-2 port)

1 dl fullkornsmjöl
3/4 dl vetemjöl
1/4 grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1/4 dl flytande margarin
3/4 mjölk, filmjölk eller naturell yoghurt

Sätt ugnen på 250 grader. Om du har en snabbfunktion använd den gärna, men kom ihåg att slå över till vanlig ugnsvärme innan du sätter in plåten. Blanda alla torra ingredienser. Mät upp margarin i ett decilitermått och fyll på måttet med mjölk, filmjölk och yoghurt. Häll ner i bunken med de torra ingredienserna och blanda ihop till en deg. Gör en scone, skär ett kryss över kakan och gaffla. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. 


När det gäller pålägg till scones går tankarna ofta till ost och marmelad alternativt en sötare variant med vispat smör eller grädde och sylt. En favorit jag har är "vanliga" frukostpålägg så som ost, skina och grönsaker eller ägg och kaviar. 

fredag 10 februari 2012

Fredagsfirande!

Det har hunnit bli fredag, igen, och ikväll har det firats med champagne. När kära vänner köper lägenhet och flyttar till Stockholm får man passa på att fira.


Till härligt god dryck serverades en matig sallad med varmrökt lax och en massa andra godsaker. När det gäller sallad brukar det ofta vara ett vinnande koncept att låter godsakerna utgöra basen och så addera lite grönsallad till det, istället för att låta sallad, pasta eller bönor utgöra större delen av maträtten. Jag bjöd för övrigt på en liknande blandning förra våren.


Laxsallad med dijonvinägrette (4 port)

ca 400 g rensad varmrökt lax
1 påse blandsallad
1 knippe färsk sparris
2 avokado
1 burk kronärtskockshjärtan
10 st soltorkade tomater
1 liten påse pinjenötter
2 dl riven Västerbottensost

2 msk dijonsenap
0,5 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
salt och peppar

Skär bort några centimeter längst ner på sparrisen. Koka därefter sparrisen i några minuter i lättsaltat vatten. Skölj i kallt vatten och skär i mindre bitar. Häll bort spadet från kronärtskockorna och skär varje hjärta i fyra delar. Dela och kärna ur avokadon, skär i bitar. Skär tomater i smala strimlor. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Var uppmärksam eftersom de lätt bränns vid. Blanda ihop ingredienserna och smaka av med salt och peppar. Justera andelen senap, vinäger och olja efter behag. Lägg upp sallad på ett fat och toppa med salladsingredienserna. Varva med vinägretten.

onsdag 8 februari 2012

Supergröt

Jag har precis börjat den här onsdagen med riktig supergröt. Jag kallar den supergröt eftersom den innehåller en massa nyttiga och goda ingredienser. Jag tycker vanlig havregrynsgröt är jättegott, men det är ju trevligt att variera sig. Den här gröten måste dock förberedas dagen innan, men går snabbt att koka ihop på morgonen. 


Supergröt (1 port)

1/2 dl rågkross
1 msk kruskakli
2 msk krossat linfrö
1 msk russin
2 katrinplommon
1 fikon
1 1/2 dl vatten

Blanda de torra ingredienserna i en bunke eller en rundad plastburk med lock. Klipp plommon och fikon i små bitar och lägg bunken tillsammans med russinen. Häll över vattnet och rör ihop alla ingredienser. Låt stå i kylskåp över natten. Koka ihop gröten på morgonen med 1/2 -1 dl vatten och 1 krm salt. Servera gröten med kall mjölk. 

Det går bra att förbereda två portioner och bara koka upp hälften av gröten till första morgonen. Resten kan stå kvar i kylskåpet och kokas upp morgonen därpå. 

Receptet kommer från ett gammalt nummer av ICA's Buffé. 

tisdag 7 februari 2012

Billig vardagsmat

En vardagsmåltid som jag kan bli riktigt sugen på ibland är blodpudding. Det är en jättebra källa till järn och väldigt gott om du frågar mig. I färdig blodpudding är det dock en helt del socker, men med tanke på allt annat sött vi stoppar i oss så är det ingeting jag lägger någon större vikt vid. Jag bara njuter av den här goda rätten som dessutom är extremt snabblagad och billig. Mina favorittillbehör till blodpudding är finrivna morötter och keso- och lingonröra. 


Blodpudding med tillbehör (1 port)

1/2 paket blodpudding (ca 200 g)
1 dl keso
2 msk lingonsylt
1 stor morot

Skär blodpuddingen i tunna skivor. Bryn smör i en stekpanna och stek blodpuddingsskivorna tills de fått en krispigare yta. Sänk värmen och stek ytterligare några minuter. Blanda keso och lingonsylt. Riv moroten, gärna på finaste sidan på rivjärnet för att få det rårivna riktigt saftigt. Servera de stekta blodpuddingsskivorna med den rivna moroten och lingonröran.  

lördag 4 februari 2012

Melodifestivalmarinad

Coca cola känns ju som en klassisk dryck till familjeunderhållning så som Melodifestivalen. Eftersom jag numera hellre dricker ett glas rött vin än läsk till maten, fick det bli coca cola-marinerat kött till middag så här innan Melodifestivalens första deltävling.


Susannes coca cola-marinad

3 dl coca cola
rivet ska från i citron
1 msk riven ingefära
1/2 msk kanel
salt och peppar

Blanda ihop marinaden.
Skär köttet i skivor och låt det marinera i 24 timmar.


Torka av köttet med hushållspapper och hetta upp smör i en stekpanna.


Bryn köttet. Låt det steka klart i pannan eller i ugn.


onsdag 1 februari 2012

Drömmar om New York

Sitter hemma och planerar min nästa resa till New York. En kompis från Sydney ska åka och jobba i den här fantastiska staden i år, så då får man passa på att åka över. Jag har redan tidigare skrivit om en massa härliga sötsaker som du hittar i New York men här kommer några fler tips som jag kan dela med mig av.

Sliced steak sandwich med lök och Gruyère på Pastis.



Fika på Le Pain Quotidien, som finns utspidda över hela staden. 



Har du tur med vädret kan du bland annat köpa med dig kaffe, 
gå över gatan och njuta av en härlig paus i Bryant Park.



Om du har vägarna förbi Philadelphia kan jag varmt 
rekommendera Eggs Benedict till brunch på Marathon.