Istället för på en tunnbrödssmörgås med senap, fick den nygriljerade skinkan andra tillbehör till middag en kväll förra veckan. Jag provade mig på en ny kombination med matvetesallad och senapskräm. Ett recept som jag varmt kan rekommendera om man har julskinka hemma, men har tröttnat lite på den klassiska julmaten.
Matvetesallad med julskinka och senapskräm (4 pers)
Matvetesallad
2 dl matvete
3,5 dl vatten
1/2 hönsbuljongtärning
1/4 isbergssallad
1 avokado
6 st cocktailtomater
1 bit gurka (ca 10 cm)
1 morot
1 dl grovt riven Västerbottensost
4 soltorkade tomater
1/2 rödlök
1 msk fryst persilja
Senapskräm
2 dl turkisk yoghurt (kan ersättas med créme fraiche)
1 msk dijonsenap
2 msk slottsenap
Koka upp vatten med buljongtärningen och häll i matvete. Låt koka på svag värme under lock i ca 15 minuter. Skär sallad, avokado, tomater och gurka i små bitar. Skala och riv moroten på den grövsta sidan på rivjärnet. Skär de soltorkade tomaterna i små bitar. Finhacka rödlöken. Blanda yoghurt och senapssorterna till en slät kräm. Krydda krämen med salt och peppar. När matveten har kokat klart, låt svalna något och blanda därefter ihop med övriga salladsingredienser.
Servera salladen med senapskräm och julskinka. Matvetesalladen är god ljummen men går lika bra att äta kall. Perfekt till matlåda med andra ord.