söndag 23 december 2012

Dan före dopparedan

Det är en dag kvar till julafton och det är så härligt att få njuta av en vit jul i underbara Norrland. Imorse gjorde jag dagen till ära Leilas saffransscones. Som jag redan nämnt mer än en gång på bloggen älskar jag scones och då kändes det lite extra juligt att tillsätta saffran i sconesen så här "dan för dopparedan". Vi åt dem med Västerbottensost och björnbärsmarmelad vilket kan rekommenderas. Något som kan passa bra till frukost eller eftermiddagsfika så här i juletid. Med det vill jag passa på att önska er alla en riktigt god jul!


Saffransscones (8 scones)

2 dl mjölk
1 g saffran
7,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
0,5 dl råsocker
125 g kallt smör
1 ägg
Ägg och mandelspån till pensling

Sätt ugnen på 250 grader. Koka upp mjölken med saffranet och låt svalna. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke. Tärna smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna. Blanda ägg, saffransmjölk och de torra ingredienserna till en deg. Platta ut degen till två tekakor, skär ett kryss över kakorna och nagga. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, pensla med ägg och strö över mandelspån och råsocker. Grädda gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

torsdag 20 december 2012

Julskinka i annan tappning

Istället för på en tunnbrödssmörgås med senap, fick den nygriljerade skinkan andra tillbehör till middag en kväll förra veckan. Jag provade mig på en ny kombination med matvetesallad och senapskräm. Ett recept som jag varmt kan rekommendera om man har julskinka hemma, men har tröttnat lite på den klassiska julmaten.


Matvetesallad med julskinka och senapskräm (4 pers)

Matvetesallad
2 dl matvete
3,5 dl vatten
1/2 hönsbuljongtärning
1/4 isbergssallad
1 avokado
6 st cocktailtomater
1 bit gurka (ca 10 cm)
1 morot
1 dl grovt riven Västerbottensost
4 soltorkade tomater
1/2 rödlök
1 msk fryst persilja

Senapskräm
2 dl turkisk yoghurt (kan ersättas med créme fraiche)
1 msk dijonsenap
2 msk slottsenap

Koka upp vatten med buljongtärningen och häll i matvete. Låt koka på svag värme under lock i ca 15 minuter. Skär sallad, avokado, tomater och gurka i små bitar. Skala och riv moroten på den grövsta sidan på rivjärnet. Skär de soltorkade tomaterna i små bitar. Finhacka rödlöken. Blanda yoghurt och senapssorterna till en slät kräm. Krydda krämen med salt och peppar. När matveten har kokat klart, låt svalna något och blanda därefter ihop med övriga salladsingredienser.


Servera salladen med senapskräm och julskinka. Matvetesalladen är god ljummen men går lika bra att äta kall. Perfekt till matlåda med andra ord.

lördag 8 december 2012

Adventsfika

Efter säsongspremiär i skidspåret fick vi unna oss gott adventsfika efter lunchen. En bit mjuk pepparkaka från gårdagskvällens middag och så saffransknutar med kardemumma. Pepparkakan var en variant på det här receptet. Min kaka blev inte riktigt lika fin, men ack så god! I originalreceptet var det sirap i pepparkakan och det skulle vara kul att prova, men igår orkade jag inte räkna om måtten så det var därför det fick bli ett svenskt pepparkaksrecept.


Upp och nervänd mjuk pepparkaka med äpple

Topping
4 msk smör
1,2 dl farinsocker
en nypa salt
3 äpplen

Mjuk pepparkaka
100 g smör
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl gräddfil
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen nejlika
1,5 tsk malen kardemumma

Sätt ugnen på 175 grader. Skala äpplena och skär i skivor. Smält smöret till toppingen i en stekpanna och häll i socker. Låt koka ihop i ca 4 minuter och krydda med salt. Dra av från värmen och häll kolasmeten i en kakform (25 cm). Ta inte en springform eftersom kolasmeten kan rinna ut. Lägg i äppelskivorna. 

Smält smöret till kakan. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner gräddfil och smör. Blanda mjölet med bikarbonat och kryddor. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten och rör tills den är slät. Häll kakan över äppelskivorna. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Känn på kakan med en provsticka så att den inte är kladdig i mitten. Vänd upp kakan ganska direkt efter du tagit den ur ugnen så att kolasmeten inte fastnar i botten. Servera ljummen eller kall, gärna med lättvispad grädde. 

lördag 1 december 2012

Äntligen december

Det snöar ute, adventspyntet är framställt, lussebullarna är bakade och jag har precis avnjutit den här julens första glögg. Kan det bli mysigare? Just nu känns det inte som det.


Jag gillar inte ädelost i vanliga fall, men till pepparkakor tycker jag att det kan vara riktigt gott. Något som bryter av mot det söta i pepparkakan och gifter sig bra med vinglöggen. Idag fick det därför bli en bit av den klassiska grönmögelosten Saint Agur till glöggmyset.