söndag 27 januari 2013

Bästa bakverket

Ja, jag vågar nog gå så långt som att säga att semlor är mitt favoritbakverk. Det blev därför en lyxig eftermiddag när jag kom hem till en nystädad lägenhet och semlor från Tössebageriet. De var riktigt goda med saftig bulle och mycket grädde. Precis som det ska vara. Att Tösse dessutom har kardemumma i sin mandelmassa ger semlan lite extra guldkant. Så passa på att köpa semlor om du har vägarna förbi det anrika bageriet på Karlavägen.


måndag 21 januari 2013

Gamla recept och kycklingwok

Efter en helg hemma hos pappa med skidåkning och familjehäng är jag nu tillbaka i Stockholm. Hittade en gammal receptbok som visar på ett tidigt matlagningsintresse. Tänkte att jag skulle dela med mig av ett utdrag. Vad sägs om korvtårta?


Ikväll invigde jag för övrigt min wokgryta (som jag fick av mamma för kanske fem år sedan) och lagade en rejäl laddning med kycklingwok. Perfekt matlådemat!


Snabb kycklingwok (6 pers)

4 kycklingfiléer
600 g frysta wokgrönsaker
100 g fryst broccoli
1 frp äggnudlar
1 rödlök
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
5 cm ingefära
2 ägg
1 lime
3 msk fisksås
1 msk soja
2 dl grovt hackade jordnötter

Skär rödlök i strimlor, finhacka vitlök och chili och riv ingefära. Skär kycklingen i skivor. Hetta upp en wokpanna, eller annan stor stekpanna, och fräs lök, vitlök, chili och ingefära. Efter några minuter, häll i grönsakerna och broccolin. Stek till vätskan kokat bort. Stek samtidigt kycklingen i en annan stekpanna. Krydda med lite salt och peppar.

Koka upp vattnet till nudlarna och koka enligt anvisning. Medan vattnet kokar upp blandar du ihop limesaft, fisksås och olja. Blanda ihop kyckling och grönsaker. För blandningen till ena sidan av pannan och knäck äggen. Rör runt äggen någon minut och rör därefter ihop äggröran med den övriga woken. Blanda därefter i såsen. När nudlarna kokat klart, slå bort vattnet och rör ner i woken.

Servera med hackade jordnötter. Vill man ha lite starkare wok går det bra att smaka av med chili flakes eller lite sambal oelek.

onsdag 16 januari 2013

Back to basics

Så här två veckor in på det nya året är det mycket snack om diverse dieter och träningsansatser. Det ska vara lite kolhydrater, mycket träning och ett allmänt nyttigt leverne. Jättekul absolut, att få ta nya tag, och dessutom väldigt gott med en massa broccoli, rotsaker och matvete. Men ibland är man sugen på helt vanlig mat. Idag var en sån dag. Och det jag var sugen på var den i mina ögon mest vardagliga av vardagsrätterna, nämligen korv och makaroner. En liten variant eftersom det bara fanns spagetti hemma, men sak samma! Jag känner inte ens att den här rätten behöver presenteras med recept. Det är bara att skära falukorv i skivor, steka korven och koka pastan. Servera med ketchup och senap. Voila!


onsdag 9 januari 2013

Inspiration

Jag har haft en mysig kväll med inspiration i form av gamla januarinummer från favorittidningar som Laga Lätt och Elle Mat & Vin tillsammans med senaste numret av Allt om mat. Och så lite te så klart.


Även om jag läser ganska mycket matbloggar för inspiration är det alltid lika trevligt att få krypa upp i soffan och bläddra i en tidning. Resultaten av den här inspirationskvällen lär ni få läsa om i bloggen framöver.

söndag 6 januari 2013

Nytt år, ny frukost

Efter en massa vörtlimpa och tunnbröd till frukost under julledigheten kändes det riktigt bra att börja den här söndagen med en riktig supergröt och kokt ägg. Jag har skrivit om den här gröten tidigare, men den är så himla god att receptet är värt att upprepas.


Supergröt (1 port)

1/2 dl rågkross
1 msk kruskakli
2 msk krossat linfrö
1 msk russin eller torkade tranbär
2 katrinplommon
1 fikon
1 1/2 dl vatten

Blanda de torra ingredienserna i en bunke eller en rundad plastburk med lock. Klipp plommon och fikon i små bitar och lägg bunken tillsammans med russinen. Häll över vattnet och rör ihop alla ingredienser. Låt stå i kylskåp över natten. Koka ihop gröten på morgonen med 1/2 -1 dl vatten och 1 krm salt. Servera gröten med kall mjölk. 

Det går bra att förbereda två portioner och bara koka upp hälften av gröten till första morgonen. Resten kan stå kvar i kylskåpet och kokas upp morgonen därpå. 



onsdag 2 januari 2013

Välkommen 2013

Jag tänkte att jag skulle välkomna det nya året här på bloggen med ett inlägg från förra årets sista middag. Nyårsafton firades in med en riktigt lyckad middag tillsammans med nära och kära. Förrätten blev en riktig hit bland gästerna och det är absolut något jag kommer göra igen, nämligen laxtartar med salmalax. Den här gudomliga laxen är en favorit som jag tidigare serverat i japansk tappning. Sen följde helstekt oxfilé med mandelpotatissnurror på smördeg och Västerbottensost. Middagen avslutades med en ljuvlig gräddfilspannacotta med mandelkaka och färska hallon. Det nya året firades med andra ord definitivt inte in på tom mage. 


Laxtartar (4 port)

280 g salmalax
120 g rödlök
35 g kapris (små)
1 1⁄2 msk gräslök
4 tsk riven parmesan
1 msk dijonsenap
2 msk god olivolja
Lantchips (lättsaltade)

Skär laxen i små tärningar på ca. 1⁄2 x 1⁄2 cm. Hacka rödlök och gräslök fint. Precis före servering blandas alla ingredienser utom potatischipsen. Smaka av med salt och peppar och några droppar citron. Forma tartaren som en fyrkant eller cylinder och toppa med ett par potatischips.

Om du vill ha tartaren till varmrätt kan du utöka receptet något och servera med en fräsch sallad till.