söndag 28 april 2013

Jamies Italien

En kokbok jag gillar för såväl recepten och bilderna som de inspirerande texterna är Jamies Italien. Ett riktigt gott recept från boken blev fredagens middag, pasta med scampi och ruccola. Prova!


Pasta med scampi och ruccola (4 pers)

450 g spaghetti eller linguini
2 vitlöksklyftor (finhackade)
1 röd chilifrukt (torkad och smulad)
400 g stora räkor/scampi
1 glas vitt vin
2 tsk puré av soltorkade tomater
1 citron
2 nävar ruccola

Koka pastan i saltat vatten enligt anvisning på förpackningen. Hetta upp en rejäl skvätt olivolja i en stekpanna och tillsätt vitlök och chili. När vitlöken börjar få färg tillsätts räkorna, som får fräsa med någon minut. Häll över det vita vinet och tomatpurén. Låt sjuda ett par minuter. Blanda pastan med såsen och tillsätt citronsaft, rivet citronskal och ruccola. Smaka av med salt och peppar.

Ps. Om du inte har puré av soltorkade tomater går det bra att mixa 6 soltorkade tomater för att få två teskedar puré.


söndag 21 april 2013

Flyttkaos och älgstek

Mycket spännande har hänt den senaste tiden och det har därför inte blivit så mycket bloggande (eller matlagande för den delen). Istället har det sorterats, planerats och stökats inför flytt till ny lägenhet. Jag försöker också tömma frysen inför flytten, så ikväll fick det bli bogstek av älg till middag. En klassisk söndagsstek med nya tillbehör. Jag provade nämligen en variant på snabblagad risotto med matvete. Riktigt gott måste jag säga.


Matveterisotto (4 pers)

2 dl matvete
4 dl vatten
1/2 buljongtärning (jag brukar använda kycklingbuljong)
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
7-8 soltorkade tomater
1 dl matlagningsgrädde
1 dl riven parmesanost
1/2 dl hackad persilja

Koka upp vattnet med buljongtärning. Tillsätt matvete och låt koka på svag värme under lock i ca 15 minuter. Finhacka lök och vitlök. Skär tomaterna i små bitar och riv parmesanosten. Bryn löken och vitlöken i smör tills de fått fin färg. Tillsätt därefter matveten, tomatbitarna och grädden. Låt koka ihop någon minut och ta pannan från värmen. Rör i parmesanosten och persiljan. Smaka av med salt och peppar.

söndag 7 april 2013

Eftermiddagsfika

För någon dag sedan gick ett persiennsnöre sönder hemma hos oss. Idag fick vi hjälp med att byta ut det trasiga snöret och då tyckte jag det passade bra att bjuda på nybakat fikabröd. Eftersom jag inte hade så mycket tid fick det bli något som gick snabbt att baka ihop, nämligen kardemummakaka. En helt ljuvlig mjukkaka till eftermiddagskaffet. Jag gjorde en halv sats och gräddade kakan i en liten springform (15 cm) för att det skulle bli lagom till fyra personer. Jag tycker det är fint att servera en lite mindre kaka om man inte är så många och den lilla springformen har använts flitigt i mitt kök sedan den köptes. 


Kardemummakaka (4 pers)

3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl strösocker
2 tsk stött kardemumma
50 g smör
1,25 dl mjölk
1/5 ägg
pärlsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda samman vetemjöl, bakpulver, socker och kardemumma. Blanda ner smöret så det blir finfördelat. Rör därefter ner mjölk och ägg och häll upp smeten i en smord och bröad springform (ca 15 cm). Strö över pärlsocker och grädda ca 30 minuter. Låt kakan svalna lite innan den skärs upp.

torsdag 4 april 2013

Snabblagad köttfärsröra

Jag hade tänkt göra köttfärsbiffar eller kanske en paj ikväll, men jag blev kvar längre än planerat på jobbet och hungern började smyga sig på alltför mycket för att ställa sig och laga något tidskrävande. Så det fick bli en snabblagad köttfärsröra istället. Lite "man tager vad man haver"-blandning med bland annat köttfärs, purjolök och senap. Efter ungefär en kvart kunde middagen stå på bordet och inte vilken mat som helst, utan en riktigt god köttfärsrätt.


Köttfärsröra med purjo och senap (3 pers)

400 g köttfärs
1 purjolök
3 dl matlagningsgrädde
2 msk "vanlig" senap
1 msk dijonsenap
2 tsk kinesisk soja
salt och peppar
basmatiris

Börja med att koka upp vatten och koka riset enligt förpackningen. Skär purjolöken i strimlor och stek i stekpanna. Lägg över på en tallrik och fortsätt med att steka köttfärsen i lite smör. Det går bra att använda samma stekpanna. Salta och peppra färsen. Lägg tillbaka purjon i pannan och tillsätt grädde, senap och soja. Koka ihop och smaka om det behövs ytterligare kryddor. Servera med riset.