torsdag 29 augusti 2013

Nyttofika

Vi har en tradition på vår avdelning på jobbet, nämligen att bjuda på nyttofika på fredagar. Benämningen nyttofika kan ibland ifrågasättas. Morotsstavar och smoothies får oftast lämna plats till förmån för donuts, bullar och glass. Imorgon är det min tur att bjuda kollegorna på fika och jag tänkte göra det i en lite nyttigare tappning. Ikväll har jag därför bakat banan- och äppelmuffins i miniformat.


Banan- och äppelmuffins (12 stora 25 små)

2 bananer
1 finrivet äpple
75 g smör
1 ägg 
1,5 dl fiberhavregryn
2,5 dl vetemjöl
1 msk råsocker
2 tsk bakpulver
1,5 tsk kanel
1 tsk kardemumma
0,5 dl mjölk

Sätt ugnen på 225 grader. Fördela ut muffinsformar i en muffinsplåt eller på en vanlig plåt. Mosa bananerna och blanda med rivet äpple, ägg och smält smör. Rör ihop de torra ingredienserna och vänd ner i banansmeten. Blanda sist ner mjölken utan att vispa. Använd två skedar för att fördela ut smeten i formarna. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. 

lördag 10 augusti 2013

Det var en fin tanke...

Men det blev inte riktigt lika gott som jag tänkt mig. Det är gårdagens drinktilltugg jag tänker på, parmesan- och tryffelpopcorn. Jag fick tryffelsalt i julklapp och när jag nu försökte googla fram lite recept för inspiration fick jag en massa träffar på just popcorn med tryffelsalt och riven parmesanost.

Jag läste några olika varianter och modifierade. Ganska många amerikanska recept har smält smör som man skulle vända runt popcornen i innan man saltade och rörde ner osten vilket nog gör att kryddningen fastnar bättre. Jag skippade smöret, så de smakade nog mindre av både tryffel och parmesan eftersom det mesta hamnade på botten av skålen. God kombination ändå!


söndag 4 augusti 2013

Pasta med kärlek

I går gjorde vi kalkonrullader fyllda med en massa godsaker till middag. Ett recept jag hittade på Paolo Robertos blogg. En lite pysslig maträtt, men så trevligt att laga den tillsammans. En bankade kött och den andra preppade fyllningen och på det viset fortsatte det. Jag är så glad över att min käraste också tycker det är roligt att laga mat. Vi får så mysiga stunder i köket för att sen få avnjuta ljuvliga middagar ihop.

Rullader in the makin'
Ihoprullade och stekta, i väntan på att
koka ihop med vitt vin och salvia
Bara att njuta!

Kalkonrullader á la Paolo (Involtini di tacchino, ripieni di prosciutto, carciofi e peperoni) (4 pers)

700 g kalkonbröstfilé
150 g ostskivor med smak av t.ex. Väster­bottensost
100 g kokt italiensk skinka i skivor eller t.ex. Lönnebergaskinka (vi tog prosciutto)
100 g marinerade kronärtskockor
2 konserverade paprikor inlagda i vinäger, skuren i strimlor
3 msk vetemjöl
30 g smör
2 msk färsk strimlad salvia
2 dl vitt vin
Salt och svartpeppar
Tandpetare
Pasta (helst Bavette)

Skär kalkonbröstet i skivor på längden. Lägg dem mellan plastfolie och banka ut dem till tunna skivor med en köttklubba. Salta och peppra. Lägg en skiva ost och skinka på varje kalkonskiva. Strö över salviastrimlor (1 msk) och lägg sedan på strimlad paprika och en bit kronärtskocka. Rulla ihop och fäst samman med tandpetare. Vänd rulladerna i vetemjöl. Se till att mjölet fäster runt om. Hetta upp smör i en stekpanna, lägg i rulladerna och bryn dem runt om. Ställ åt sidan. Värm smöret tillsammans med salvian (1 msk) i en stekpanna. Tillsätt vin och späd ev. med lite vatten. Salta och peppra. Lägg i rulladerna och låt dem puttra under lock i 10–15 minuter. Ta försiktigt bort tandpetarna. Skeda lite sky över den färdigkokta pastan. Servera rulladerna med pastan och lite riven parmesanost.

torsdag 1 augusti 2013

Perfekt grillkött

Den här sommaren har jag upptäckt en ny favorit, nämligen fläskytterfilé. Man kan dessutom ofta hitta den här köttbiten till extrapris. Köttet blir så saftigt när man helsteker i ugnen eller på grillen. Den här kvällen kryddade jag bara köttet med grillkrydda med vitlök och örter och lät det ligga framme ett tag för att bli rumstempererat. Jag stekte därefter köttet i pannan för att ge det en yta och sen fick det i ugnen uppnå en innertemperatur på 69 grader. Ugnen hade jag på 150 grader. Köttet blir som sagt även väldigt gott att grilla, men idag gjorde jag det enkelt för mig och körde det i ugnen. Till detta gjorde jag en bönsallad med pesto.


Bönsallad med pesto (4 port)

150 g haricot verts
1 frp stora vita bönor
1 röd paprika
1/5 rödlök
2 msk pesto
grönsallad
parmesan
pinjenötter

Förväll haricot vertsen några minuter i lättsaltat vatten och skölj sedan i kallt vatten. Häll av vätskan från de vita bönorna, skär paprikan i bitar och finhacka löken. Blanda försiktigt ihop allt med peston. Lägg upp sallad och därefter bönröran. Toppa det hela med hyvlad parmesan och rostade pinjenötter.